Sākums Reģistrācija Ieeja 14:51 Piektdiena 26.04.2024
Vietnes izvēlne

Jaunumu sadaļas
PČ 2009 [74]
OS 2010 [4]
Dažādi [6]
Tehniskie [0]
KHL - "Dinamo" Rīga [80]
Latvijas izlases pārbaudes spēles [4]
PČ 2010 [7]
PČ 2011 [1]

Īsumā par galveno

Sākums » 2009 » Maijs » 3 » Pēc piektās uzvaras čempionātā
Pēc piektās uzvaras čempionātā
06:30

Šovakar Šveicē, Bernē, plkst. 21:15 savu pēdējo spēli grupu turnīrā aizvadīs Latvijas nacionālā hokeja izlase, kas centīsies atņemt punktus Krievijas valstsvienībai, kura vakar vakarā patērēja ievērojamu spēku daudzumu, ar 4:1 pieveicot ASV hokejistus. Jāatzīmē, ka krievi ir pašreizējie pasaules čempioni.

Latvijas izlasei šī būs izšķirīgā cīņa pat turnīra ceturtdaļfinālu, jo variantu kā tur neiekļūt netrūkst.

Pirms ASV un Krievijas izlašu savstarpējās spēles pat bija iespējams scenārijs, ka Latvijas izlase E grupā ieņemtu pirmo vietu, taču nu tas vairs nav iespējams. Tagad jātur īkšķi par to, lai Latvijas hokejisti iekļūtu ceturtdaļfinālā, lai gan visai nereāla izskatās situācija, kad ''aiz borta'' paliek tieši latvieši.

Šajā čempionātā Latvijas hokejisti rāda negaidīti atzīstamu sniegumu, uzvarot četros mačos, bet zaudējumu piedzīvojot tikai vienā – turnīra pirmajā spēlē. Turpmāk mūsu hokejistu sniegums gājis tikai uz augšu, bet vakar ar 7:1 tika sagrauta Francijas izlase. Šī spēle latviešiem neprasīja daudz spēka, savukārt krieviem nācās saspringt, lai noturētu uzvaru pār amerikāņiem, it īpaši trešajā trešdaļā, kad ievērojami aktīvāki bija baltajos kreklos tērptie spēlētāji. Iespējams, krievi to darīja apzināti, jo ļoti labi apzinājās, ka nākamajā dienā jāaizvada vēl viens mačs, šoreiz ar Latvijas valstsvienību, kura šajā čempionātā zaudējuma rūgtumu izjutusi tikai reizi. Krievi gan to nav izjutuši ne reiz...

Zināmākā izlase?

Šķiet, ka šī varētu būt tā izlase, kuru mūsu hokejisti pazīst vislabāk, jo teju visu sezonu ir nācies cīnīties ar lielāko daļu šo spēlētāju, arī izlases galvenais treneris Oļegs Znaroks šogad strādāja Krievijā, vadot Balašihas „MVD”. Uz šī gada pasaules čempionātu, kas pēc 11 gadu pārtraukuma atkal norisinās Šveicē, Krievijas hokeja izlases galvenais treneris Vjačeslavs Bikovs bija nolēmis vest, galvenokārt, Kontinentālās hokeja līgas (KHL) hokejistus, taču novārtā netika atstāti spēlētāji arī no otras okeāna puses – spilgtākais piemērs tam ir komandas pamatvārtsarga lomas uzticēšana ikdienā Fīniksas „Coyotes” spēlējošajam Iļjam Brizgalovam, taču ar šo izvēli Bikovs ir nošāvis greizi, jo šis vārtsargs nebūt nepārliecina, taču pēc kļūdām spēj laboties, kā, piemēram, vakardienas mačā, kurā jau pēc nospēlētajām trīs ar pusi minūtēm krievi atradās zaudētājos, turklāt vārti tika ielaisti pēc rupjas vārtsarga kļūdas. Tomēr turpmākajā mača gaitā viņš nekļūdījās, bieži Latvijas šīsdienas oponentus glābjot no neptikšanām – tātad, vārtsargs, kurš spēj izšķirt mača likteni gan sev pozitīvā, gan negatīvā virzienā. Tiesa, šovakar Krievijas izlases vārtos stāsies Aleksandrs Jeromenko.

Krievijas izlasei palīdzīgu roku sniegt šogad nevēlējās Jevgēņijs Nabokovs, kas kopā ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu Sanhosē „Sharks” jau izstājās no cīņas par Stenlija kausu – pagājušogad meistarīgais vārtsargs palīdzību neatteica, taču šoreiz gan, par ko pats arī vēlāk pastāstīja: „Pagājušajā čempionātā mūsu izlasei bija problēmas ar vārtsargu līniju, tādēļ nolēmu doties palīgā. Šogad tādu nav, bet tas nenozīmē, ka atsakos no spēlēšanas izlasē – vienkārši pašreizējie vārtsargi ir pietiekami meistarīgi, un viņi pratīs visu nokārtot! Nevēlos viņiem atņemt spēles laiku.” Savukārt pats Bikovs pirms čempionāta atteicās no pieredzējušā Maksima Sušinska palīdzības, liekot noprast, ka komanda šogad būs visai jauna. Lūk, tāds arī bija pamatojums pieredzējušā hokejista neiekļaušanai sastāvā, uz ko pats uzbrucējs atbildēja ar sapratni.

Lielas cerības krievi lika uz savu NHL spēlētāju palīdzību, tomēr divi šobrīd meistarīgākie krievu uzbrucēji izlasei nevarēs palīdzēt, jo joprojām turpina cīņu par Stenlija kausu, turklāt savstarpējā duelī. Tiesa, lielākas cerības tika lolotas Aleksandra Ovečkina sakarā, tomēr krievu talanta pārstāvētais klubs prata pārvarēt cita krieva Nikolaja Žerdeva pārstāvētā kluba barjeru, un iekļūt otrajā kārtā. Savukārt Jevgēņija Malkina Pitsburgas „pingvīni”otrajā kārtā iekļuva pārliecinošāk, liekot saprast, ka šīs sezonas NHL rezultatīvākais spēlētājs savai valstsvienībai palīgā nedosies. Taču ne mirkli nekavējās Žerdevs, kurš jau aizvadījis pirmos mačus: „Pagaidām šīs spēles ir bijušas veiksmīgas, taču ne tādas kā gaidīts.Ļoti smags izvērtās mačs ar Zviedrijas izlasi, taču galu galā viss atrisinājās veiksmīgi. Vairāk jāstrādā aizsardzībā, jo ar spēli tikai uzbrukumā tālu netiksim.”

„Šī spēle solās būt grūta, to pierādīja jau KHL regulārā sezona. Viņiem vajadzēs uzvaru, un viņi pēc tās ies, nedomājot vai tam maz ir jēga. Un mums no latviešiem ir jāuzmanās, jo viņi šajā čempionātā ir sevi parādījuši no citādākas, labākas puses. Tiesa, lieli nopelni pienākas viņu vārtsargam [Edgaram Masaļskim], jo viņš vairākos mačos ir rādījis brīnumus,” taujāts par spēli ar Latviju atbildēja Bikovs, atzīmējot, ka latvieši ir progresējuši ievērojami, par ko varēja pārliecināties sezonas gaitā.

Krievijas izlases sastāvs

Nr.VārtsargsKlubs
1Alexander EremenkoSalavat Yulayev Ufa
30Ilya BryzgalovPhoenix Coyotes
83Vasili KosechinLada Togliatti
Nr.AizsargsKlubs
3Vitali VishnevskyLokomotiv Yaroslavl
5Ilya NikulinAk Bars Kazan
6Anton VolchenkovOttawa Senators
7Dmitri KalininPhoenix Coyotes
22Konstantin KorneyevCSKA Moscow
27Vitali AtyushovMetallurg Magnitogorsk
37Denis GrebeshkovEdmonton Oilers
45Vitali ProshkinSalavat Yulayev Ufa
70Oleg TverdovskySalavat Yulayev Ufa
Nr.UzbrucējsKlubs
10Sergei MozyakinAtlant Mytischi
13Nikolai ZherdevNew York Rangers
16Alexander PerezhoginSalavat Yulayev Ufa
19Anton KuryanovAvangard Omsk
21Konstantin GorovikovSKA St. Petersburg
23Alexei TereschenkoSalavat Yulayev Ufa
24Alexander FrolovLos Angeles Kings
25Danis ZaripovAk Bars Kazan
42Sergei ZinovievDynamo Moscow
47Alexander RadulovSalavat Yulayev Ufa
71Ilya KovalchukAtlanta Thrashers
91Oleg SapryikinCSKA Moscow
95Alexei MorozovAk Bars Kazan

Vai atkārtosim 2000. gada panākumu?

Interesanti, ka pasaules čempionātu ietvaros Latvijas hokejisti krievus ir uzvarējuši divas reizes, bet otrādāk bijis tikai vienreiz. Turklāt, zaudējums piedzīvots pirmais, bet tad sekojušas divas uzvaras, viena leģendārajā 2000. gadā, kad krievu superizlase tika sasista ar 3:2.

Latvijas hokeja izlase, šķiet, savu emocionālāko un skaistāko uzvaru izcīnījusi pirmajā pasaules čempionātā šajā tūkstošgadē, Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā ar 3:2 apspēlējot toreizējos mājiniekus, kas uz šo čempionātu bija nokomplektējusi labāko iespējamo sastāvu, un mērķis bija visai skaidrs – uzvarēt čempionātā. Taču krieviem šis turnīrs pārvērtās farsā, jo mājinieki pat nespēja iekļūt ceturtdaļfinālā. Ko nespēja krievi, to spēja latvieši, taču šajā turnīra fāzē nācās atzīt Čehijas valstsvienības pārākumu – 1:3.

Vēsturiskajā spēlē pret Krievijas hokejistiem pie rezultivitātes punktiem tika divi spēlētāji, kuri šogad piedalās pasaules čempionātā Šveicē – Rodrigo Laviņš un Aleksandrs Ņiživijs, turklāt abi pie punktiem tika pateicoties rezultatīvām piespēlēm. Laviņš pie pirmajiem vārtiem mačā palīdzēja tikt Aleksandram Beļavskim, savukārt pēc Ņiživija piespēles Aleksandrs Semjonovs panāca 2:1. Šajā spēlē pavisam piedalījās četri spēlētāji, kuri aizvada arī 2009. gada pasaules čempionātu, un tie ir jau iepriekšminētie Laviņš un Ņiživijs, kā arī Aigars Cipruss un pašreizējais izlases kapteinis Kārlis Skrastiņš. Spēlē piedalījās arī izlases galvenā trenera Oļega Znaroka palīgs Harijs Vītoliņš. Zīmīgi, ka pirms šī čempionāta krievi Rīgā ar daudz piezemētāku sastāvu reizi uzvarēja mūsējos (5:3), kā arī vienu maču beidza neizšķirti (2:2).

Šim mačam Latvijas izlasē ir liela nozīme, jo tieši no tā ir atkarīga tālāka dalība čempionāta ceturtdaļfinālā, turklāt Latvijas izlase pat var ''palikt aiz borta...''

Latvijas izlase savu līdzšinējo uzvaru rekordu sasniegusi 1997. gada pasaules čempionātā Somijā, kad, tāpat kā šogad, tika izcīnītas četras uzvaras, vienīgi – tad nebija pagarinājumu vai pēcspēles metienu. Bet fakts paliek fakts – tieši šodien Latvijas nacionālā hokeja valstsvienība var uzstādīt jaunu personīgo pasaules čempionātu rekordu!

Atlikušās spēles

DatumsSpēleLaiks (lv)
3.maijsŠveice - Zviedrija17:15
3.maijsKrievija - Latvija21:15
4.maijsZviedrija - Francija17:15
4.maijsASV - Šveice21:15

E grupas tabula

VietaKomandaSP
1.Krievija411
2.ASV47
3.Latvija47
4.Zviedrija34
5.Šveice34
6.Francija40

Izmantotie resursi:
iihf.com


Kategorija: PČ 2009 | Skatījumu skaits: 803 | Pievienoja: Admin | Reitings: 0.0/0 |
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Ieejas forma
Lietotāja vārds:
Parole:

Ziņu kalendārs
«  Maijs 2009  »
PrOTCPkSSv
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meklēšana

Vietnes draugi

Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Copyright "HOKEJS latviešu gaumē" © 2024 Uzturēšanu nodrošina uCoz