Sākums Reģistrācija Ieeja 18:48 Ceturtdiena 18.04.2024
Vietnes izvēlne

Jaunumu sadaļas
PČ 2009 [74]
OS 2010 [4]
Dažādi [6]
Tehniskie [0]
KHL - "Dinamo" Rīga [80]
Latvijas izlases pārbaudes spēles [4]
PČ 2010 [7]
PČ 2011 [1]

Īsumā par galveno

Sākums » 2009 » Maijs » 6 » Eksperti "Sporta studijā": "Ceturtdaļfināls bija pelnīts"
Eksperti "Sporta studijā": "Ceturtdaļfināls bija pelnīts"
14:09

5. maija "Sporta studijā" LTV 7 ciemojās vairāki hokeja eksperti, lai analizētu izlases sniegumu pasaules čempionātā Šveicē. Aktīvos spēlētājus pārstāvēja Jēkabs Rēdlihs, vēl bija treneris Andris Bartkevičs, sporta žurnālists Ēriks Strauss un arī eSports.lv eksperts Jānis Celmiņš. Visi bija vienisprātis, ka Latvija bija pelnījusi vietu ceturtdaļfinālā.

Vai Latvijai ir arī kādas cerības pret Kanādu ceturtdaļfinālā? "Cerība mirst pēdējā, kaut es vienmēr diezgan kritiski vērtēju hokeju un mūsu komandu arī. Skatos uz Kanādu un vismaz pagaidām tā liekas spēcīgāka. Pagaidām,"- tā Andris Bartkevičs. "Ir jau nācies uzspēlēt arī pret Kanādu. Nu ir līdzīgi kā pret zviedriem, maz jau bija cerību, bet viņi paši tā kā drusku sabruka .Kanāda ir ļoti spēcīga, tur būs jābūt fiziski daudz aktīvākiem, fiziski daudz spēcīgākiem, jāmēģina kaut ko iemest. Jābūt vismaz par 110 procentiem pašatdeves, lai uzvarētu Kanādu," uzsvēra Jēkabs Rēdlihs.

Raksturojot tagadējo izlases modeli un hokeju, Bartkevičs teica: "Viennozīmīgi ,tagad ir pavisam cits hokejs. Loti liels treneru darbs ieguldīts. Viņi ir izveidojuši kaujas spējīgu, vienotu komandu."

Iepriekš pārbaudes spēlēs izlase nerādīja tik labu sniegumu, bet tas esot normāli.
"Pārbaudes spēles jau tāpēc ir, lai varētu variēt un paskatīties, ko darīt un ko nedarīt vēlāk," piebilda Ēriks Strauss.

"Komandā jau attieksme bija ļoti laba, tā visu laiku, bet varbūt sākumā bija jūtams tāds kā pavasaris, tāds kā sezonas nogurums. Tās jau bija tikai pārbaudes spēles un lielākā daļa spēlētāju zināja, ka brauks uz čempionātu. Morāli varbūt nebija nobrieduši kā vajadzēja. Zaudēja un saprata, ka neies tā cauri un jāspēlē daudz labāk. Aizbrauca uz Šveici un spēlēja jau citādāk. Ar pilnu atdevi," sacīja Rēdlihs.

"Man jau šķiet, ka treneri bija labi padarījuši savu darbu un pirms izbraukšanas nebija nekādas trakošanas, ka neesam formā vai kā tamlīdzīgi. Tā forma pakāpeniski gāja uz augšu – pirmajā spēlē varbūt visu neizdevās parādīt, bet sniegums uzlabojās ar katru spēli, atzina Jānis Celmiņš

Raidījuma viesi gan uzskatīja, ka nav slikti nospēlēts arī pret amerikāņiem, varbūt pauze starp pēdējo pārbaudes spēli un čempionāta sākumu bijusi pārāk liela. "Mēs nospēlējām savā līmenī, tikai dažu individuālo kļūdiņu rezultātā mēs zaudējām vārtus. Viņi realizēja savus momentus, mēs nē, bet spēles kvalitāte nebija sliktāka kā pret Šveici," teica Andris Bartkevičs.

Raidījuma gaitā tika sazvanīts arī viens no pašreizējās izlases līderiem Herberts Vasiļjevs. Daudzus interesēja, kā tad puiši skatījušies un pārdzīvojuši par ASV – Šveices spēles iznākumu? "Vairākums palika viesnīcā un savās istabiņās sekoja līdzi spēlei. Skatījāmies un cerējām uz mums labvēlīgu rezultātu. Pēc spēles, protams, bija prieks, bet nekāds bankets jau nenotika. Es tomēr uzskatu, lai kā arī nebūtu, paši esam izcīnījuši vietu ceturtdaļfinālā. Paši šveicieši savu neveiksmi un netikšanu ceturtdaļfinālā dēvē par nelielu katastrofu, tā arī rakstīts vācu un šveiciešu avīzēs. Lielākoties visi saprot, ka šo ceturtdaļfinālu viņi zaudēja spēlē pret Latviju, ne jau pret ASV. Tas mūs priecē, jo spēle pret Šveici Latvijai izdevās," telefonsarunā sacīja Herberts Vasiļjevs.

Tāpat eksperti studijā atzina, ka arī Latvija pret Šveici tikpat labi varēja uzvarēt pamatlaikā un aiztaupīt sev dažas pārdzīvojuma stundas vēlāk. Kopumā šaubu par Latvijas palikšanu A grupā neesot bijis .

"Redzot šis komandas rokrakstu var secināt, ka te noteikti ir Znaroka un tāpat Vītoliņa nopelns. Mēs nespēlējam tikai uz pretuzbrukumiem, mums ir arī savs rokraksts, ir Mārtiņš Karsums, kas var ielikt kādu bortā pie apmales. Izlasei jau vairāk ir savs rokraksts," prātoja Celmiņš.

"Labi, ka Karsums nespēlēja pirms diviem gadiem hokeja čempionātā, tad jau tāds balets uz ledus vien bija, tagad jau sāk atļaut atkal spēka paņēmienus," izteicās Ēriks Strauss. "Karsums jau nav vainīgs, ja zviedrs vai austrietis nevar nostāvēt kājās."

"Šī ir jau tā sezona, kad mums izdodas spēle aizsardzībā . Protams, Masaļskis, Skrastiņš, bet tā tomēr ir spēle savā aizsardzības zonā - disciplinēta, pietiekoši agresīva. Pietiekoši daudz spēka paņēmienu, ātra pāreja no aizsardzības uzbrukumā. Uzlabojusies spēle vairākumā, tāpat mazākumā – tas viss atšķiras no pēdējiem čempionātiem," - A. Bartkevičs.

Runājot par sastāvu – ja rezultāts ir, tad izvēle ir bijusi pareiza, kaut runāja arī par Ivanānu, Kuldu un vēl citiem. "Pēdējo reizi mums bija pozitīva vārtu attiecība 2001.gadā un tas par kaut ko liecina. Mēs jau neesam nevienam negaidīti zaudējuši," sacīja Strauss.

Kāds līdzjutējs izteica viedokli, ka ļoti liels ieguldījums izlasē ir "Dinamo" trenerim Jūliusam Šupleram. "Komanda nesastāv tikai no Znaroka, Vītoliņa, Šuplera vai kādu citu treneru audzēkņiem, taču pašreizējais treneru tandēms spējis puišus saliedēt. Šuplers jau arī nav vienīgais, katrs hokejists savā karjerā trenējies pie kādiem četriem pieciem treneriem," uzsvēra Bartkevičs.

Kā šāds čempionāts ietekmēs piedāvājumus pašiem hokejistiem? Jēkabs Rēdlihs izteicās, ka daudziem jau ir divu gadu līgums ar "Dinamo", daudziem līgumi ar citiem klubiem ārzemēs un reāli varbūt karjerā tas tik ļoti neko nemainīs. Tomēr labi sevi parādot var cerēt uz izdevīgāku piedāvājumu nākotnē. Varianti jau noteikti būšot.
Šogad nedaudz pārsteidza, ka vismaz sākumā Latvijā bija daudz mazāk līdzjutēju interese par hokeju, ko tikai ar krīzi vien izskaidrot arī nevar.

"Tā jau ir vienmēr, kaut varbūt tas uz Latviju mazāk attiecas. Sākumā skatās mājās, tad kad uzvar, sākas tusiņi," teica Jēkabs Rēdlihs.

"Varbūt gadu gaitā tie hokeja svētki bija nedaudz noplakuši, jo pēdējos gados nebija tādu skaļu uzvaru kā tagad pret Zviedriju. Protams, ka tā zviedru uzvara sapurināja arī līdzjutējus,"– Ēriks Strauss.

Pašam Strausam bija skatītāju jautājums, kāpēc "Sporta avīze" maksā tik dārgi šajos krīzes apstākļos? "Teikšu kā Balderis šādos gadījumos saka: viss maksā cik tas maksā. Es tipogrāfijas cenas nenosaku, es PVN nodokli nepacēlu no 15 uz 21 un tas arī visu ietekmē. Mēs pie tam šogad nemainījām cenu, palikām pagājušā gada līmenī."

Uz jautājumu – vai Jēkabs Rēdlihs gribot uzspēlēt Rīgas "Dinamo" hokejists atbildēja apstiprinoši: "Jā es gribētu uzspēlēt ar brāļiem kopā, savu skatītāju priekšās. Ļoti vēlos, redzēsim kā būs."

Vai tiesneši nepietiesāja Šveicei par labu spēlē pret Latviju? "Domāju, ka nē . Tie pirmie noraidījumi pašā spēle sākumā liecināja, ka ir stingri tiesneši, kas grib hokejistiem parādīt, ka viņi te saimniekos. Taisni tajā brīdī varbūt mūsējie vairāk grēkoja ar netīru spēli. Varbūt kāds nepamatots noraidījums bija, bet tāda spilgti izteikta nebija," sprieda Bartkevičs.

Tendence gan tagad ir tāda, ka tiesneši vairāk ļauj spēlēt, nav kā pirms dažiem gadiem, kad svilpa par katru sīkumu. Cik liela loma Kārlim Skrastiņam? Visi bija vienisprātis, ka neatsverama. Tāpat visi uzsvēra labo atmosfēru komandā, arī atbraukušie no NHL un citām līgām nav iedomīgi . "Visi tie atbraucēji nav lecīgi un nesaka, ka ir zvaigznes un jāveido spēli caur viņiem. Ir tādi paši kā visi pārējie, atmosfēra komandā ir laba. Protams, liels nopelns treneriem, bet arī puišiem, jo ja paši negribētu, treneris varētu līst kaut no ādas ārā, nekas nebūtu. Čaļi ir pozitīvi noskaņoti, palīdz viens otram, komunicē, komanda veidojas tieši tā," uzsvēra Jēkabs Rēdlihs.

Andris Bartkevičs: "Puiši ir sapratuši ko no viņiem grib treneri un otrādi – treneri ir sapratuši, ko katrs var. Bieži gadās otrādi – treneri nomainās un tad komanda spēlē vai nu sliktāk vai labāk, komunikācijas nav savā starpā".

Pašās beigās tika taujāts, kā Latvija varētu uzvarēt arī Kanādu. Ēriks Strauss: "Pavisam vienkārši, par vienu golu vairāk jāiemet!" A.Bartkevičs atzina, ka viņaprāt tas vēl esot par agru un gandrīz vai neiespējami: "Galvenais būs blīva aizsardzības spēle un spēja ātri pāriet pretuzbrukumā – tas ir mūsu ierocis šajā pasaules čempionātā un jāmēģina tā arī spēlēt. Varbūt pārāk neatkāpties uz saviem vārtiem, mēģināt apturēt kanādiešus kaut kur starp sarkano un zilo līniju. Tie varētu būt ieroči, plus vēl pašaizliedzība un Masaļska spēle vārtos." Jānis Celmiņš: "Ja Masaļskis spēlēs kā pret zviedriem, kanādiešiem noteikti nebūs viegli. Kā būs, kā nebūs gan prognozēt grūti."

Jēkabs Rēdlihs: "Varbūt mums jāspēlē nedaudz savādāk un jāiet viņiem virsū, jāuzbrūk pa visu laukumu un jāizdara tāds kā spiediens. Nedomāju, ka viņi ir ātrāki vai tehniskāki, vienkārši viņi ir fiziskāk spēcīgāki , kas var pāriet mums pāri. Nedrīkst viņiem to atļaut un mēģināt pašiem ofensīvu. Līdzīgi jau bija ar zviedriem, mēs negaidījām, bet paši izdarījām to spiedienu".

Visbeidzot interaktīvajā aptaujā vairākums pat prognozēja Latvijas uzvaru pret Kanādu. "Mēs cerēsim, jo spēle jau beidzas tikai ar tiesneša beigu signālu,"- A. Bartkevičs. "Ja nonāksim līdz bullīšiem, tad tā būs mūsu spēle," –Ē. Strauss. Visi gan atzina, ka Latvijas panākums pret Kanādu nozīmētu šī čempionāta lielāko sensāciju, turklāt tas būtu pārsteigums pat vairāku gadu kontekstā.

Informāciju sagatavoja :
LTV Sports


Kategorija: PČ 2009 | Skatījumu skaits: 928 | Pievienoja: Admin | Reitings: 0.0/0 |
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Ieejas forma
Lietotāja vārds:
Parole:

Ziņu kalendārs
«  Maijs 2009  »
PrOTCPkSSv
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meklēšana

Vietnes draugi

Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Copyright "HOKEJS latviešu gaumē" © 2024 Uzturēšanu nodrošina uCoz